Epigenetika

Az univerzumban minden spirális módon ismétlődik, és ezen keresztül fejlődik. Ez az ismétlés a fejlődés lehetőségét rejti magában, mind a természetben, a társadalomban és az emberi kapcsolatainkban is. Az életünkben gyakran ismételjük ugyanazokat a köröket, mintákat, és bár mindig máshogyan, de ugyanabban a mókuskerékben találjuk magunkat újra és újra. Ez lehet fárasztó, elkeserítő és unalmas, és bárhogyan is próbálunk kilépni a mókuskerékből, kudarcot vallunk. Elkeseredetten keressük a megoldást, elköltözünk, szakítunk, munkahelyet váltunk, nem sok sikerrel... 

Az az érzésed, hogy nem a saját életedet éled? Nem ezt akartad, nem erre vágysz, mégis újra szembejön ugyanaz a probléma? Mi lehet erre a megoldás? Mi az, amit nem látsz, nem értesz, talán máshogyan kellene próbálkoznod? 


A megoldás benned van!

Epigenetika - a családi örökség

                                        A megoldás a génjeinkben, a DNS-ünk spiráljában van! 

Az epigenetika tudománya a DNS működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja, azokat a szabályozó mechanizmusokat foglalja magában, amelyek a gének felett működnek. (görög: epi = felett ) Az életünk során bennünket ért külső hatások, traumák mintázatváltozást idéznek elő a DNS-ben, amely változás családon belül azonos, vagyis öröklődik. A külső hatások generációkra befolyásolják az életünket, hiszen ezáltal bizonyos gének aktiválódhatnak, mások működésképtelenné válhatnak. Ennek következtében fogékonnyá válhatunk bizonyos betegségekre, és örökölhetünk olyan viselkedésmintákat, amelyek berögzülve akadályozhatnak bennünket abban, hogy a saját életünket éljük. Pl: így ismételjük a nagymamánk meg nem oldott élethelyzetét, traumáit.

Az őseinktől továbbörökített, a saját életünkben megélt traumák és a társadalmi, közösséghez kapcsolódó információk, hitrendszerek összessége alkotja a pszichogenetikai hátterünket, amely meghatározza az életünk minőségét. A pszichogenetika természeti törvény, amely magában rejti az újrajátszási kényszer lehetőségét, amikor örökölt viselkedésmintákkal felelünk a bennünket ért traumákra. Az újrajátszási kényszer ismétlődés szintén összhangban van a természeti törvényekkel, mértani sorozat jelleggel krízisként, váratlan eseményekként jelentkezik. Mint mindenhol az univerzumban, itt is megjelenik a spirál, az Aranymetszés spirálja...

 Pl. : 4 évesen megélt stressz nagy valószínűséggel ismétlődik meg krízisként 8, 16, 32, 64. életévben. Addig, és olyan intenzitással ismétlődnek ezek a traumák, amíg az embernek nem sikerül a megfelelő választ megtalálnia és begyakorolnia. 

A válasz is benned van!

Új válaszok

Amikor támadás ér, 4 fajta választ adhatsz erre: elmenekülsz, támadsz, elviseled a történteket, vagy elhatárolódsz. Ezek közül az elviselés a legrosszabb válasz, mert ilyenkor nem vagy aktív és cselekvő, és ez hosszútávon egy önpusztító folyamathoz vezethet. 

Ha úgy érzed nem úgy működik az életed, ahogy szeretnéd, szükséges új válaszokat adnod a kihívásaidra, és a traumákra, amik érnek!

                                   HOGYAN?

Egy biztonságos, támogató, szeretetteljes közegben, terápiás helyzetben megkeressük a traumaismétléseid okát, és az új válaszokat, amelyekkel újraírhatod az életed forgatókönyvét! 

Tudatosítjuk, hogy a problémáid honnan, kitől erednek, és hogy valóban a Te dolgod-e, hogy együtt élj velük?

Feltérképezzük és elengedjük azokat az akadályozó hitrendszereket, amelyek már nem szolgálnak téged.

Szállj ki a körhintából!